Vapiano - italialainen ravintola

(frachising-yritys)


Päiväys: 15.05.2009
Yrityksen nimi:Vapiano
Puhelin:-
Sähköposti:-
Osoite:
-
1. Liikeidea
Toimiala on ravintola-ala


Vapianossa kakki tehdään tuoreena paikan päällä, jotta voitaisiin valmistaa laadukkainta italialaista ruokaa. Tämä tyylikäs ravintola-baari esittelee kulinaariset elämykset valmistamalla ruuan asiakkaiden silmien edessä ja käyttäen ravintolan omaa yrttipuutarhaa. Tunnelma vapianossa vaihtelee ajankohdan mukaan; nopeasta ja helposta lounasravintolasta viihtyisään illanviettopaikkaan.external image vapiano_3.jpg?t=1240469210external image vapiano.jpgexternal image 01.jpg


toimitilamahdollisuuksia
toimitila_aleksanterinkatu
toimitila_kaisaniemenkatu


Myymme italialaista ruokaa; pizzaa, pastaa, salaatteja, leipiä, jälkiruokia, juotavaa. Raaka-aineissa panostetaan laatuun ja tuoreuteen.

Mikäli eurooppalainen elämänmeno on mieleesi, Vapiano on juuri oikea valinta sinulle. Vapiano on sopiva sekoitus rentoa tunnelmaa ja urbaania elämänmenoa.

Vapiano on raikas tuulahdus Helsingin ravintolatarjontaan uudella ennakkoluulottomalla tyylillään. Vapiano on innovatiivinen Eurooppalainen konsepti, joka tarjoaa yksilöllisesti valmistettuja kiviuunipizzoja, tuoretta, paikan päällä valmistettu pastaa sekä raikkaita ja maukkaita salaatteja. Menestyneellä konseptilla on 30 toimipistettä ympäri maailmaa ja seuraavat sata ovat rakenteilla Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja Lähi-Itään. Vapiano tarjoaa uuden ulottuvuuden ruokailuelämykseen urbaanilla italialaisella sisustuksellaan ja modernilla asiakaspalvelullaan.
Vapiano on nopea ja rento ravintola twistillä- asiakkaat saavat käyttöönsä kortin, jolla he itse tilaavat ruokansa ja juomansa tiskiltä erillisistä pizza-, pasta- tai salaattipisteistä. Tällä uudella teknologialla Vapiano tulee muuttamaan tavan, jolla ravintolassa asioidaan!
Tarjoamme palvelua nuorille ja nuorille aikuisille, jotka haluavat mukavan lounashetken tai tunnelmallisen ravintolaillan upeissa puitteissa.

2. Osaaminen
Osaamisemme:
 • Ellen: on ollut töissä jäätelöravintolassa, joten käytännön kokemusta ravintolatoiminnasta ja sielä työskentelemisestä löytyy.
 • Julia: töissä Oittaan ulkoilukeskuksessa. Ulkoilukeskuksen yhteydessä toimii kahvila, joka on pääasiassa toiminut työympäristönäni. Kahvilassa työ koostuu enimmäkseen asiakaspalvelusta, esim. pullien ja sämpylöiden valmistamisesta sekä työympäristön puhtaana pitämisestä. Keskuksessa järjestetään myös erilaisia tapahtumia (esim. urheilutapahtumia, virkistyspäiviä, häitä...), joissa olen toiminut tarjoilijana ja ohjaajana.
 • Kati: toiminut valmentajana. Pystyn siis pitämään järjestyksen yllä ja innostamaan muita parempaan suoritukseen.
 • Tiina: ollut näyttelijänä monissa teattereissa sekä tv:ssä. Olen oma-aloitteinen sekä suhteista on hyötyä markkinoinnissa.


Vahvoina puolinamme voi pitää sitä, että ravintolan konsepti ei vaadi tunnettua kokkia, mikä on hyvä asia palkkauksen sekä rekrytoinnin kannalta. Reseptit ovat jo olemassa ja ne ovat samat kuin muissa ketjun ravintoloissa, joten riski sen toimimattomuudesta on vähäinen. Epäonnistumisriski franchisingissa on merkittävästi alhaisempi kuin riippumattomilla yrityksillä.

Heikko puolemme on, että olemme ensikertalaisia yrittäjinä sekä franchsing-toiminnassa. Meillä ei myöskään ole pitkää työkokemusta ja sen avulla kertyvää kokemusta.
Tarvitsemme kaupallista koulutusta ja markkinointitaitoja sekä enemmän tietoja ravintolan pyörittämisestä.


3. Tuote / Palvelu


Vapianossa kakki tehdään tuoreena paikan päällä, jotta voitaisiin valmistaa laadukkainta italialaista ruokaa. Tämä tyylikäs ravintola-baari esittelee kulinaariset elämykset valmistamalla ruuan asiakkaiden silmien edessä ja käyttäen ravintolan omaa yrttipuutarhaa. Tunnelma vapianossa vaihtelee ajankohdan mukaan; nopeasta ja helposta lounasravintolasta viihtyisään illanviettopaikkaan.
Tuotteet on jaettu hintaryhmiin raaka-aineiden hinnan mukaan. Esim. pastojen hinnat on jaettu neljään eri hintaluokkaan kuudesta eurosta yhdeksään euroon. Menu
Ravintolassa tarjotaan italialaista ruokaa, mikä ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Valikoima on kuitenkin monipuolinen ja esimerkiksi salaateista löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin italialaista. Mikäli asiakas haluaa
yksilöllisempää ja räätälöidympää palvelua, sitä ei valitettavasti ole tarjolla, ainakaan ilman tilausta. Ravintolan toimivuus perustuu asiakkaan vapauteen päättää itse milloin ja mitä tilaa. Ravintolan perustaminen Helsinkiin on kallista, varsinkin jos haluaa liiketilan ydinkeskustasta eli riittävän rahoituksen saaminen saattaa olla ongelmallista. Kuitenkin pidämme maailmalla jo toimivaksi todettua konseptia melko varmana rahoituskohteena. Lounasaikana Vapianossa ei ole buffet-tarjoilua, joka saattaa osoittautua heikkoudeksi.
Franchising-yrityksessä tulee toimia pitkälti emoyhtiön vaatimusten mukaisesti. Tämän takia oma toiminta ei ole yhtä joustavaa. Omien ideoiden lyöminen läpi voi osoittautua erittäin vaikeaksi.

Asiakkaamme hyötyvät palvelumme edullisuudesta. nopeudesta ja ruokamme tarjoamista upeista makuelämyksistä. Vapianossa voi viettää aikaa ystäviensä seurassa ja perheen kanssa mukavan illan.

Tuotteemme ja palvelumme vastaa pyytämäämme hintaa. Meille on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus kokea urbaani elämys Vapianon upeissa puitteissa. Tästä johtuen Vapianon hinnat ovat Suomen markkinoihin nähden melko edullisia.

4. Asiakkaat / markkinat


· Ketkä ovat asiakkaasi ja kohderyhmäsi?
Nuoret ja nuoret aikuiset. Lounasaikana ravintolan pääasiakasryhmä olisi todennäköisesti työssäkäyvät melko nuoret ihmiset, jotka ovat tottuneet saamaan ruuan nopeasti, mutta laadusta tinkimättä. Lounasajan jälkeen asiakasryhmä on monipuolisempi. Siihen kuuluu niin työpäivänsä päättäneet henkilöt kuin koulusta ja opiskelemasta päässeet nuoretkin. Ilta-aikaan ravintola on suunnattu lähinnä nuorille aikuisille.

· Mitkä ovat asiakkaiden ostotottumukset?
Kohderyhmämme on tottunut monipuoliseen tarjotaan, sillä Helsingissä on paljon erilaisia ravintoloita. Lounastarjoukset ovat yleisiä toimialueellamme, mutta Vapianon edulliset hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä, koska yleisesti pk-seudulla hinnat ovat korkeita.

·
Kuinka paljon asiakkaita on?
Ravintolatila on kohtalaisen suuri, joten on mahdollisuus ottaa suuriakin asiakasmääriä vastaan. Keskeisen sijainnin vuoksi asiakkaat on helppo tavoittaa. Ravintolaan on helppo piipahtaa esim. ostosten lomassa. Toki ravintolan asiakasmäärää pyritään lisäämään tehokkaalla mainonnalla.


· Missä asiakkaat sijaitsevat?
Helsingissä ja sen lähiseudulla. Helsingissä asioivat ja työssäkäyvät ihmiset.


5. Kilpailijat

· Ketkä ovat pahimmat kilpailijasi? Mainitse 3‑5 tärkeintä.
Helsingin keskustan ravintolat ovat kilpailijoitamme, joista esimerkkeinä italialainen ravintola
Vespa, Café Picnic, pikaruokaravintolat sekä muut lounasruokaravintolat.

·
Mitkä ovat heidän vahvat puolet?
Vakiintunut asiakaskunta, mahdollinen lounasbuffet, erilaiset teemat ja kamppanjat. Monilla kilpailijoillamme on useita toimipisteitä Suomessa, joten ne ovat monille tuttu ja turvallinen valinta. Ravintola Vespa tarjoaa ruokaa hienostuneemmin, kuin Vapiano, joten saatamme menettää hienostuneisuudesta pitäviä asiakkaita heille.

·
Mitkä ovat heidän heikot puolet?
Kulunut konsepti ja tuttuus voivat toimia myös menestystä vastaan. Esim. Café Picnicin tarjonta on pysynyt lähes muuttumattomana jo useiden vuosien ajan, joten useiden vuosien aikainen yksipuolisuus voi kyllästyttää asiakkaita.

· Mitkä ovat kilpailijoiden käyttämät myynninedistämistoimenpiteet ja mainosvälineet?
Café Picnic sekä muut pikaruokaravintolat mainostavat usein televisiossa, joten he saavat varmasti paljon näkyvyyttä. Kilpailijoillamme on myös usein mainoksia erilaisissa lehdissä tai katujen varsilla esim. bussipysäkeillä.

6. Oma yrityksenne


·
Yrityksen toimitilat ja sijainti?
Yrityksemme toimitilan tulisi olla melko suuri, sillä sinne pitää mahtua ravintolatilan lisäksi pieni toimistotila, varasto ja saniteettitilat. Sijainnin tulee olla keskeinen, jotta saamme tarpeeksi asiakkaita ja jotta tavoitamme kohderyhmämme.

· Mitä tuotantovälineitä tarvitset? 1) Keittiökoneita: iso pizzauuni, pastakoneita, kaasuliesi & liesi, jääkaappeja juomille ym. kylmälaitteita, kassakoneita, kortinlukijoita, tiskikone, mikro, erikoiskahvikone, jääpalakone.

Muita tärkeitä hankintoja ovat mm. huonekalut, ruokailuvälineet, keittiövälineet. Tarvitsemme myös A-oikeudet.

·
Tarvitsetko työvoimaa? Kyllä. Ravintolakokkeja, siivoushenkilökuntaa (siivousfirma), kirjanpitäjän ja baarimikon. Itse hoidamme toimistopuolen työt mahdollisimman pitkälle omin neuvoin, esim. promootio. Pyrimme myös tyskentelemään ravintolapuolella mahdollisuuksien mukaan.

· Mitä mainosvälineitä ja myynninedistämistoimenpiteitä aiot käyttää?
- Hotellilehtisiä, kaupunkilehtiä esim. Metro, City jne.
- Kampanjoita

· Avut, joita emoyhtiö tarjoaa franchising-yrittäjille

 • Rakennus / Suunnittelu
 • Franchising-yritysneuvontaa
 • IT-tukea
 • Johtajakoulutusta
 • Markkinointia / Mainontaa
 • Apua ravintolan avaamisessa paikan päällä
 • Toiminta-apua (mm. laskutoiminta)
 • Sisäänosto & levitys
 • Apua kiinteistön hankinnassa ja sijainnin valinnassa
 • Tutkimus- ja kehittämistoiminta-apua

· Yrityksen tukiverkosto
 • OP-Helsinki (henkilöstöpäällikkö)
 • Eqvitec Partners Oy (toimistopäällikkö)
 • Akava (juristi)
 • PC-partners (IT-tuki)
 • Soprano-mainostoimisto (varatoimitusjohtaja)

7. Kirjanpito ja talouden suunnittelu

·
Miten aiot hoitaa kirjanpidon?
Aijomme palkata aluksi ammattilaisen hoitamaan kirjanpidon, sillä emme itse omaa tarvittavaa pätevyyttä. On mahdollista, että joku meistä alkaa opiskella pätevyyden kirjanpitoon.

· Miten aiot suunnitella toimintasi?
Kokouksissa suunnittelemme yhdessä ravintolohenkilökunnan kanssa toimintatapoja ja tulevaisuutta sekä käymme läpi ajankohtaisia asioita. Toimistopuolen kokouksia on useammin kuin koko ravintolahenkilökunnan kokoontumisia. Toimistopuolen kokouksissa myös valmistellaan koko henkilökunnalle esitettäviä asioita.
Lisäksi hoidamme itse markkinoinnin sekä myynnin johtamisen ja pätevyyden siihen saamme opiskelemalla liiketaloutta.

· Miten seuraat suunnitelmien toteutumista?
Myynti- ja markkinointijohtajat seuraavat suunnitelmien toteutumista ja esittävät havaintojaan kokouksissa muulle henkilökunnalle.Ylemmillä toimihenkilöillä on toki suurempi vaikutusvaltakin päätöksiin.

· Tarvitsetko neuvontaa tilinpäätöksen suunnitteluun, budjetointiin tai johonkin muuhun?
Kyllä ja siksi aiommekin palkata asiantuntijan näihin tehtäviin.


· Miten aiot järjestää rahoituksen?
- http://www.tekes.fi/rahoitus/yritys/mihin.html
-
https://www.op.fi/op?cid=150946893&srcpl=3